Chinese-Tee 發表於 2015-4-6 16:20:06

Range finder vs SLR

數日前看到朋友在臉書以Fuji XE-2拍照的一些留言。首先,可能X-100已深入人心,好多人誤會了Fuji X系必定是RF相機,然後你一句我一句地討論range finder如何拍微距,最後當然有人出來指正了。不過又引伸到RF vs SLR的問題上,幾乎一致認為RF已經落伍,沒有人能夠說出RF的好處,結果排名是SLR>EVF>RF.

Jason 發表於 2015-4-6 16:37:44

新派攝影人一開始就影digital,要what you see is what you get,rangefinder自然不合他們心水了。

說實話,昔日RF的優點如輕巧、寧靜、慢快門,這些在今天通通都不是RF獨有。的確很難說服新一代去明白RF.

就像45機一樣,現在用的人少之又少。

ww129 發表於 2015-4-6 17:22:49

Jason 發表於 2015-4-6 16:37
新派攝影人一開始就影digital,要what you see is what you get,rangefinder自然不合他們心水了。

說實話 ...
这又令我想起黑㬵唱片播放系统与数码播放系统,在过去几十年的发展,谁在音质上较优胜的斗结。相信很多发烧友对黑胶唱片在数码播放系统发展了几十年后,不但仍然䇄立不倒,而且在这兩三年间銷售更稳步上升的势头都有点始料不及。但说实在的,只要曽细心聆听过一套优秀黑㬵系统对音乐的演绎,便不难明白过中道理。

Patrick_c 發表於 2015-4-6 17:37:55

新手意見

識hyperfocusing 同估距離 重有明白focusing tab的左右行程

手動非常好玩.

bubu 發表於 2015-4-7 00:03:58

ww129
曽听过自稱職业摄影人对暴光及色彩理论,hyperfocus 的理解及应用,统统不淸楚。甚至对无避震系统手动镜头,使用时也缺乏信心!發表於 6 小時前

有自动波揸, 又確係唔使識double de-clutching喎。
係我地呢班徠卡人至知, 一旦越過RF對焦呢個learning curve, 海濶天空!
我自己最中意RF係可以睇到frame外發生乜野, SLR/EVF做唔到。

kunobun 發表於 2015-4-7 00:16:13

我玩到今天始終覺得RF最好玩,我日日出街影相玩hyperfocus玩到自己系條街笑左出黎。有陣時自動對焦再快都快唔過手動(對於我呢d自動新手黎講),你玩街拍系講果一剎那,一閃即逝,你focus得黎我都影完。

kunobun 發表於 2015-4-7 00:27:03

以前影相,數碼年代剛開始,同班朋友一齊玩影相,個個走去用A MODE, 我自己堅持用M mode ,因為下下靠auto 其實自己乜都學唔到。影到今日,慶幸自己當初肯去學,我成日諗,就算去到一個了無人煙既地方得部手動機,起碼我都識影,就系本住呢條心。RF呢家野,學bubu話齋,越過RF對焦呢個learning curve, 海濶天空!!我加多句,有點像金庸套射雕呀郭靖學完九陰真經,任督二脈,通晒~~~

Jason 發表於 2015-4-7 00:45:43

大家講得也有道理,但反而我影相越影得耐,越唔相信hyperfocus,只有critical focus.

bubu 發表於 2015-4-7 02:04:00

Jason 發表於 2015-4-7 00:45
大家講得也有道理,但反而我影相越影得耐,越唔相信hyperfocus,只有critical focus. ...

Hyperfocus固然是權宜之計, 捉到一瞬即逝那情景好過失諸交臂。
那使下下去對焦, 有時RF比自動快, 尤其係環境幽暗, 或者主體對比弱。
我估, 當你好熟支鏡嘅扭焦行程時, RF手動真係會快過自動。

ww129 發表於 2015-4-7 07:19:14

bubu 發表於 2015-4-7 00:03
有自动波揸, 又確係唔使識double de-clutching喎。
係我地呢班徠卡人至知, 一旦越過RF對焦呢個learning c ...
对我来说,自动波虽然方便,但却没甚么驾驶乐趣!

奇怪的是自动波发展了这么多年,若功能真的那么好,那么全面,为什么现时还有Selspeed, DSG等波箱呢?更有趣的是这些半自动波箱说白了,就是传统手波波箱配上电子控制转波系统,以省去踏离合器的步骤而已。

HiFi 与相机世界也类同。数码音乐系统不是还经常与黑胶系统比较,说音色有多像黑㬵吗?!至于相机,我们不是经常讲图片的层次、色彩、立体感与菲林有多接近吗?!

所以我有时想,现今科技是用"方便、省时"換取了"表现、素质与耐操",这种 "give and take" 是理解的,但却不是味儿。

另bubu 兄提及拍摄期间观察四周环境变化,EVF及DSLR用上live view 便行了,哈哈哈。

頭文字L 發表於 2015-4-7 10:42:57

手波 同 DSG ...個人覺得最大分別係....前者駕駛時候要用大腦,眼睛,手腳黎判斷路面情況,而作出最合適的判斷.自動波就無需要大腦去思考,同通過手腳配合去100%控制架車。DSG某情度係控制緊個駕駛者.... …:$

Chinese-Tee 發表於 2015-4-7 14:10:55

想起這條短片
Camera Focus Test
Why the Leica M is so unique

bubu 發表於 2015-4-7 16:19:32

Chinese-Tee 發表於 2015-4-7 14:10
想起這條短片
Camera Focus Test
Why the Leica M is so unique

我都諗起呢條片,但揾唔番,多谢分享!

Ah_J 發表於 2015-4-7 23:26:53

thanks sharing, 第一條真係第一次睇

hothmonkey 發表於 2015-4-8 01:59:09

用番「現代人」嗰句:用RF嘅浪漫同技巧,嗰尐數碼機關槍手識條鐵咩!

liclic 發表於 2015-4-8 10:10:52

hothmonkey 發表於 2015-4-8 01:59
用番「現代人」嗰句:用RF嘅浪漫同技巧,嗰尐數碼機關槍手識條鐵咩!

其實兩樣唔同的東西, 不能比較.
我鐘意film 同RF, 除構圖外, 要許多耐性同運氣,
不過又愛digital方便.
頁: [1]
查看完整版本: Range finder vs SLR