bubu 發表於 2015-3-27 01:20:52

粗試軍頭Ektar47/2 (Mar27 update #12收光圈)

Ming少早前放支Kardon軍機嘅標頭, Kodak Ektar 47mm f/2, 話有Haze出個開心價。此鏡固然價亷, 但是否物美呢?
回港後立即取貨, 用埋電筒放大鏡都只係睇到中鏡邊有D蜘蛛絲狀"痕跡", 冇haze喎 (老花眼呃哂?)
反而光圈和對焦環緊到阿媽唔認得。鏡片當然有cleansing hairlines, 不礙事。鏡咀logo刻字經上手填過白漆, 手勢都OK嘅。
這些全部不重要, 唔使理佢住, 先試拍下先。
拍完跟手去搵達叔, 嗲唔夠十句, 佢係咁意就清左大部份蜘蛛絲, 加油後雙環立變順滑。
衣家支鏡狀態良好, 成件事一句講哂: 禾桿冚珍珠, 我唔覺意執到荀野。 Thanks, Ming!

先上幾張抹鏡前試拍劣圖, 下周回京希望幸遇美少女再試真啲。當然要試埋A7彩色。
M Monochrom. Kodak Ektar 47mm f/2, all wide open. Mostly at closest distance.

Lesommet 發表於 2015-3-27 01:29:56

恭喜恭喜,又係一件宝!

photoinsc 發表於 2015-3-27 02:35:27

{:4_88:}
期待彩色美少女{:4_98:}

ww129 發表於 2015-3-27 06:26:18

bubu Hing,

再次恭喜您又执到荀嘢!

印象中Ektar 的发色非常丰富,但现在看来配上MM原来也挺不错呢。期待您下周的"京城彩色美少女" {:4_118:}

M3fans 發表於 2015-3-27 08:38:30

Hugo 環境不光, 咪要用高埋iso?
成像有glow, 由其逆光. 逆光京城美女, 應該好有mood. 彩色同收细都好想睇, 期待中...

十四毛 發表於 2015-3-27 09:02:10

又有美少女圖睇,正斗!

wolfmkc 發表於 2015-3-27 10:47:29

鄧您開心, 獵得心頭好...{:4_98:}

bubu 發表於 2015-3-27 11:08:46

photoinsc 發表於 2015-3-27 02:35
期待彩色美少女

多謝捧場!可惜用A7個放大peaking對焦影街上美女,未對好已經走咗...{:4_125:}

bubu 發表於 2015-3-27 11:25:18

M3fans 發表於 2015-3-27 08:38
Hugo 環境不光, 咪要用高埋iso?
成像有glow, 由其逆光. 逆光京城美女, 應該好有mood. 彩色同收细都好想睇,...
師兄眼利。我初步覺得, 全開似Summarit 50.5, 要sharp唔好靠佢。好多老鏡會濕過佢。

下一步可以試佢收細,同彩色bokeh 係乜味道。

Decreate 發表於 2015-3-27 16:19:29

正,又可以學下嘢喇。{:4_133:}

M3fans 發表於 2015-3-27 17:01:23

bubu 發表於 2015-3-27 11:25
師兄眼利。我初步覺得, 全開似Summarit 50.5, 要sharp唔好靠佢。好多老鏡會濕過佢。

下一步可以試佢收細 ...

玩舊鏡, 絕對講味道. 利用光學的不完美, 創造完美
想sharp買新鏡容易, 要幾sharp都有. 此道理不為外人道....

bubu 發表於 2015-3-27 20:01:35

At f/2, 強光下glow到不亦樂乎!:):):)
隱約見旋轉散景添。

bubu 發表於 2015-3-27 20:02:06

光源均勻時全開都中規中矩。

bubu 發表於 2015-3-27 20:12:20

收到f/8, 之後在Photoshop整體加黑burn左少少後, 都幾結實。

lc7535 發表於 2015-3-27 21:05:55

散景好正

Jeansky 發表於 2015-3-27 21:15:07

想睇美少女圖!!! 快D 上 {:5_229:}

Patrick_c 發表於 2015-3-27 22:03:03

抹鏡前都甘正. 抹后不得了la.

Patrick_c 發表於 2015-3-27 22:05:16

我唔識睇, 好爪似抹前及後分別唔大....

bubu 發表於 2015-3-28 00:56:16

Patrick_c 發表於 2015-3-27 22:05
我唔識睇, 好爪似抹前及後分別唔大....

真係冇乜分別, 因為根本冇乜會影響成像嘅嘢要抹。

raumplan 發表於 2015-3-28 00:58:15

yeah look forward to see some color shots too!
頁: [1] 2
查看完整版本: 粗試軍頭Ektar47/2 (Mar27 update #12收光圈)